Τι πρέπει να ξέρεις πριν συνοδεύσεις τον κολλητό σου στην εκκλησία.
To να σου ζητήσει ο αδελφικός σου φίλος να είσαι εκείνος που θα τον παντρέψει με τη γυναίκα της ζωής του είναι ίσως από τις κορυφαίες στιγμές μια αντρικής φιλίας. Είναι η επισημοποίηση ότι εσύ είσαι ο καλύτερος από όλους όσους γνωρίζει, ο best man όπως λένε οι Αμερικανοί, και εκείνος με τον οποίο έχει την πιο στενή σχέση. Άλλο εάν σε πολλές περιπτώσεις πλέον οι κουμπαριές επιλέγονται με όχι και τόσο αγνά κριτήρια. Όπως και να ‘χει, όσο χύμα και να ‘ναι η τελετή, ο ρόλος έχει απαιτήσεις. Καλό θα ήταν λοιπόν να ξέρεις τι θα αντιμετωπίσιες ώστε στη σημαντικότερη ίσως μέρα του κολλητού σου να μην εμφανιστείς απροετοίμαστος.
Οφείλεις: να αποδεχτείς την πρόταση
Όταν ένα ζευγάρι φίλων σε προσκαλεί να παίξεις συμπρωταγωνιστικό ρόλο σε μια σημαντική στιγμή της ζωής τους, οφείλεις να ανταποκριθείς στην επιλογή τους. Ακόμη κι αν είσαι ορκισμένος εργένης ή βουδιστής.
Δεν οφείλεις: να αποδεχτείς την πρόταση
Στις δύσκολες εποχές που ζούμε, εάν η οικονομική σου κατάσταση σε εμποδίζει να αντεπεξέλθεις στις υποχρεώσεις σου ως κουμπάρος, τότε φροντίζεις να το κάνεις κατανοητό στο ζευγάρι και να τους ευχαριστήσεις.
Οφείλεις: να αναλάβεις κάποια έξοδα
Επειδή πιθανόν να μη γνωρίζεις, «κουμπάρος» ονομάζεται ο άνθρωπος που αναλαμβάνει να πληρώσει το bachelor party του γαμπρού, τα στέφανα, τις λαμπάδες, το δισκοπότηρο, τα έξοδα της εκκλησίας και την αγορά ενός καλού δώρου. Δηλαδή ένα σύνολο 1.000 – 2.000 ευρώ. Παράλληλα, φέρει αυτόν τον τίτλο σε όλα τα χωριά της ελληνικής επικράτειας, άσχετα αν έχει παντρέψει κάποιους ή όχι.
Δεν οφείλεις: να «ικανοποιείς» την κουμπάρα ως ορίζει ο λαός
Πόσο δε μάλλον «τρεις φορές την εβδομάδα». Δεν πα’ να ‘ναι και η Olivia Wilde…
Οφείλεις: να μην κάνεις έκπληξη στο γαμπρό
Παρότι μπορεί να έχεις κάνει χιλιάδες σκέψεις και να έχεις ξεκάθαρες προτιμήσεις για το bachelor party, δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί κι ο γαμπρός να περάσει την τελευταία του νύχτα ως εργένης σε στριπτιζάδικο. Πρέπει να τον ρωτήσεις τι επιθυμεί. Δικιά του είναι η νύχτα κι εσύ οφείλεις να συμμορφωθείς.
Δεν οφείλεις: Να πας εκκεντρικά ντυμένος στο γάμο
Φόρεσε το καλύτερό σου κοστούμι. Φρόντισε να είναι καλοραμμένο και από ύφασμα που «στέκεται». Τα «παπούτσια του καλόγερου» με τη διπλή αγκράφα θα προσθέσουν χαρακτήρα στο όλο σύνολο και θα σε κάνουν να ξεχωρίζεις ακόμη περισσότερο από τους υπόλοιπους καλεσμένους που κατά πάσα πιθανότητα θα φορούν κοστούμια γραφείου. Φρόντισε μόνο να μη κερδίσει σε εντυπώσεις αυτό του γαμπρού. Είναι θέμα λεπτότητας.
Οφείλεις: Να φροντίζεις τον γαμπρό
Ομολογουμένως ένας θρησκευτικός γάμος είναι μια μορφή βασανιστηρίου για τον άντρα. Συνήθως κατά τη διάρκειά του κάνει ζέστη, διάφορα λιβάνια ίπτανται, πρέπει να κάθεται ακίνητος και ευθυτενής, τα παπούτσια του ως καινούρια μπορεί να τον πεθαίνουν, η νύφη καραδοκεί για να του τα πατήσει, διάφοροι χαβαλέδες φίλοι πετάνε το ρύζι ωσάν να πετάνε χειροβομβίδα. Χρειάζεται που και που ένα καθησυχαστικό άγγιγμα στην πλάτη, ίσως και σκούπισμα του ιδρώτα από το κούτελό του. Μην ξεχνάς όμως πως η υπέρτατη υποχρέωση του κουμπάρου είναι να έχει μαζί τους τις βέρες!
Δεν οφείλεις: με το πέρας της τελετής να την κάνεις για τσιγάρο
Τουναντίον, πρέπει να σταθείς για κανά μισάωρο ακόμη στο τιμητικό άγημα (ζευγάρι, πεθερικά κι εσύ) και να δεχτείς τα συγχαρητήρια των προσκεκλημένων, με ανταμοιβή τη φράση «πάντα άξιος» ειπωμένη 300-1.000 φορές.
Οφείλεις: να κάνεις πρόποση
Δε χρειάζεται να έχεις ετοιμάσει κάτι. Το μόνο που απαιτείται είναι ό,τι πεις να το πεις με αυτοπεποίθηση και να έχει χιούμορ. Αν αρχίσεις να αμφιβάλλεις για την πρόποση που κάνεις, την πάτησες. Γι’ αυτό πάρε το κατάλληλο ύφος και πες τα. Απευθύνσου στο γαμπρό και στη νύφη, μόνο φρόντισε να το κάνεις με σεβασμό. Άσε την αγάπη, τις ευγένειες και τα μελιστάλακτα λόγια, ειδικά εάν βρίσκεσαι στη μέση της πρόποσης. Αντίθετα ρίξ’ τα στο τέλος. Είναι εκεί που δείχνεις στο ζευγάρι ότι το νοιάζεσαι. Αυτός είναι και ο λόγος που βρίσκεσαι εδώ και κάνεις αυτή την πρόποση. Γιατί δε θα την έκανες ποτέ σε κάποιον που δεν αγαπάς πραγματικά.
Πηγή: Askmen